Dostupni linkovi

EK o manjkavostima u pravosuđu i ljudskim pravima u SrbijiMogućnost političkog uticaja pri izboru predsednika sudova i javnih tužilaca, nedovoljna besplatna pravna pomoć i loši uslovi u zatvorima, neki su od problema koje je Evropska komisija izdvojila u Analitičkom izveštaju o Srbiji, u
poglavlju o pravosuđu i osnovnom pravima.

Srbija će morati da uloži velike napore da bi se usaglasila sa evropskim standardima u oblasti pravosuđa i ljudskih prava, ocenjeno je u Analitičkom izveštaju u poglavlju 23, kojem će se ubuduće u procesu proširenja EU davati poseban značaj, preneo je portal EurAktiv Srbija.

Uprkos koracima da se unapredi efikasnost pravosudnog sistema u celosti - poput usvajanja zakona o krivičnom i parničnom postupku u septembru ove godine i uspostavljanja nove mreže sudova prošle godine - veliki broj slučajeva "na čekanju" i dalje predstavlja problem.

U oblasti slobode izražavanja, koja je jedan od prioriteta u Strategiji proširenja za 2011. i 2012. godinu, navodi se da je medijska scena raznolika i pluralistička.

Problemi su, međutim, nedovoljna ekonomska održivost i finansijska moć medija, kao i dominacija nekoliko ključnih igrača na tržištu oglašavanja, a potrebno je unaprediti i nezavisnost Republičke radiodifuzne agencije.

U Srbiji su diskriminaciji izloženi Romi, žene, osobe sa invaliditetom i homoseksualci, navodi se u Izveštaju, u kojem se ocenjuje da je takva praksa zabranjena Ustavom i zakonima, ali da su potrebni bolji mehanizmi kontrole.
XS
SM
MD
LG