Dostupni linkovi

Dačić: Nove linije razgraničenja za mirno rešenje spora


Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je potrebno utvrditi nove linije razgraničenja na Kosovu da bi se mirno rešio spor Srbije i Kosova.

"Novo razgraničenje je nužno jer bi to jednostavno na neki način uvažilo i srpske nacionalne interese na Kosovu. Danas imamo situaciju da možemo da izgubimo sve", rekao je Dačić u intervjuu za nedeljno izdanje beogradske "Politike".

Dačić je rekao da o toj svojoj ideji nije temeljnije razgovarao sa predsednikom Republike Borisom Tadićem i drugim članovima vladajuće koalicije i da ne zna da li su protiv nje, ali da je to rešenje realno "ako stanemo iza njega".

"Inače će realno biti da ne dobijemo ništa. Ne znam da li ljudi shvataju “ ako ne stanemo iza ovoga o čemu ja govorim, da je jedino što sledeće možemo da dobijemo, najviše“ da četiri opštine na severu imaju neku vrstu autonomije u okviru Kosova", kazao je Dačić.

Dačić je naveo da se Srbi i Albanci "svađaju" samo zbog teritorije i da bi im zato trebalo "izvući tepih ispod nogu" i ukloniti razlog sukoba.

"Kakva je sad korist da imate državu u kojoj carinike morate helikopterima da prebacujete na Brnjak i Jarinje? I, s druge strane, kakva bi to bila država u kojoj bi Podujevo ili Đakovica bili smatrani sastavnim delom Srbije, a u koje bismo morali da idemo tenkovima?", upitao je Dačić.
XS
SM
MD
LG