Dostupni linkovi

Ajatolah Ali Hamnei odbacuje optužbe SAD-a


Vrhovni vjerski vođa Irana, ajatolah Ali Hamnei, odbacio je kao apsurdne optužbe SAD da Teheran stoji iza zavjere za ubistvo saudijskog ambasadora u Vašingtonu.

"To su besmislene i apsurdne optužbe", rekao je Hamnei, u prvom direktnom reagovanju na navode američkih vlasti da su razotkrile plan za ubistvo ambasadora Saudijske Arabije, iza koga, kako tvrde, stoje dijelovi iranske vlade.

Zbog učešća u ovoj zavjeri podignute su optužnice protiv dvije osobe. Uhapšen je Mansor Arbabsijar (56), Iranac koji je stekao i američko državljanstvo, dok je Golam Šakuri još na slobodi. Njih dvojica su optuženi da su planirali teroristički napad oružjem za masovno uništenje.

"SAD kažu da žele da izoluju Iran. Oni su zapravo ti koji su izolovani", rekao je Hamnei u govoru održanom pred okupljenim narodom u zapadnom gradu Gilangarbu.

Američki predsjednik Barak Obama izjavio, u četvrtak, da SAD neće odbaciti nijednu opciju kada je riječ o umiješanosti Irana u zavjeru za ubistvo saudijskog ambasadora.

"Ono što ćemo učiniti jeste da primjenimo najoštrije sankcije i nastavićemo da mobilišemo međunarodnu zajednicu kako bi Iran bio kažnjen i platio cijenu za takvo ponašanje", rekao je Obama na konferenciji za štampu u Bijeloj kući.

Obama je, u prvom reagovanju na vijesti o zavjeri, o kojoj je javnost obavještena u utorak, precizirao da vlada SAD pouzdano zna da je uhapšeni Arbabsijar imao direktne veze, da je bio plaćen i usmjeravan od pojedinaca iz iranske vlade.
XS
SM
MD
LG