Dostupni linkovi

Moore: Politička kriza u zemlji reflektuje se i na Distrikt Brčko


Roderick W. Moore u intervjuu za RSE, oktobar 2011
Roderick W. Moore u intervjuu za RSE, oktobar 2011
Brčko Distrikt već više od 11 godina djeluje kao zasebna administrativna jedinica u Bosni i Hercegovini. Grad je pod međunarodnim nadzorom, ima svoje institucije, zasebno školstvo, budžet i policiju. Međunarodna zajednica u Distrikt je uložila oko 25 miliona eura i trebao je poslužiti kao primjer suživota i blagostanja i za ostale bh. gradove.

Međutim, Rooderick Moore, supervizor za Brčko, u intervjuu za naš radio kaže da i u tom gradu, kao i u ostatku zemlje, ima korupcije i kriminala, a cjelokupna politička situacija u državi se reflektuje i na Distrikt.

RSE: Gospodine Moore, kako vidite razvoj situacije u Brčko Distriktu i je li se uopšte međunarodna zajednica nadala da će punih 11 godina otkako je proglašen, biti distrikt još uvijek?

Moore: Ja mislim da je vrlo važno na početku da istaknem da je ostvaren ogroman napredak u toku proteklih 10, 11 i više godina, a pogotovo kad se uzme u obzir početna situacija. Naravno, zbog njegove geografske i strateške lokacije, Brčko
Roderick Moore tokom intervjua za RSE, oktobar 2011.
Roderick Moore tokom intervjua za RSE, oktobar 2011.
Distrikt ili to područje je pretrpjelo užasno ratovanje - tamo su počinjeni brojni zločini, zvjerstva, protjeran je ogroman broj porodica, uništena je infrastruktura grada. I kad se sad pogleda situacija, mislim da se ljudi tamo mogu ponositi time šta su oni postigli. Tamo ima multietničkih institucija, poput policije, pravosuđa. Vratilo se, ako se ne varam, preko 20.000 povratnika, to je vrlo važno. Tamo ima multietničkih škola. Mislim da je to vrlo važno zato što to može da bude neki model koji bi trebao da se primijeni u drugim dijelovima ove zemlje. Ali, naravno, nije sve savršeno tamo.

RSE: Šta je to što nedostaje?

Moore: Mislim da je Distrikt suočen sa sličnim izazovima sa kojima su suočene i druge sredine u ovoj zemlji. Npr. ima suviše siromaštva. Nema dileme o tome da su u Distriktu institucije korumpirane, po mišljenju građana. I u tom kontekstu, mislim da ono što se desilo prije nekoliko dana u sklopu tzv. operacije Bingo je vrlo važno. Radi se, naravno, o hapšenjima nekih vodećih ličnosti u Distriktu. Milsim da ta akcija šalje signal da možda su organi Distrikta konačno spremni da se ozbiljno uhvate u koštac, da se bore protiv korupcije.

RSE: Pomenuli st pozitivne strane u Distriktu Brčko koje bi trebalo da posluže kao primjer i za ostale gradove u BiH, a nažalost nije. Koliko je međunarodna zajednica uložila novca da sve tako dobro funkcioniše kako funkcioniše?

Moore: Shvatio sam da je otprilike 50 miliona maraka uloženo od strane međunarodnih partnera, uglavnom iz Sjedinjenih Država. Ali ja mislim da najvažnije donacije do sada od strane međunarodne zajednice je vrijeme enregije koje je uloženo u izgradnji samoupravnih institucija Distrikta.

Supervizija ne treba postati stalna institucija

RSE: Koliko se uopšte situacija u BiH reflektuje na Brčko?

Moore: Ja bih rekao u velikoj mjeri, s obzirom da su političke stranke koje su zastupljene u Distriktu manje-više te iste stranke koje postoje i u entitetima širom ove zemlje, tako da politička situacija se ne može, bar u ovom trenutku, izlovati od sveukupne situacije u BiH.

RSE: Gospodin Daniel Server, u jednom članku koji je objavljen ove sedmice, je rekao kako generalno treba napraviti zaokret politike u pristupu međunarodne zajednice prema BiH. On misli kako su, zapravo, glavna žarišta u Brčkom i u Mostaru u slučaju da dođe do novih sukoba. Kako na to gledate?

Moore: Mislim da je sasvim jasno, ili ne moramo da gledamo daleko u istoriju da vidimo,
Položaj Distrikta Brčko na mapi BiH
Položaj Distrikta Brčko na mapi BiH
da je Brčko Distrikt odigrao ključnu ulogu, nažalost, u ratovanju devedestih godina - i ne možemo da zaboravimo da je Brčko Distrikt jedino pitanje koje nije bilo riješeno u toku pregovora u Dejtonu, tako da se ja u velikoj mjeri slažem s ocjenom gospodina Servera. Čovjek samo mora da pogleda kartu da vidi gdje se nalazi Brčko Distrikt. Naravno, puno se priča o tome kad će doći do okončanja supervizije, kad će biti zatvoren taj Tribunal - i zato moramo da budemo vrlo pažljivi kad će biti donesena ta odluka. Ja sam uvijek govorio da je odgovor na to pitanje kad će to biti okončano vrlo jednostavan. Meni je jasno da će biti donesena ta odluka kad će takva odluka doprinijeti dugoročnoj stabilnosti ove zemlje, kad neće minirati stabilnost ove zemlje i, naravno, kad će biti ispunjeni svi konačne arbitražne odluke.

RSE: Građani kažu da im je supervizija još uvijek potrebna, još uvijek se ne osjećaju, dakle, tako sigurno.

Moore: Pa neki to kažu, a neki suprotno, ali mislim da bi bio neuspjeh ukoliko bi supervizija pretvorila u stalnu instituciju.

RSE: Hoće li međunarodna zajednica ostati i dalje aktivna nakon ukidanja supervizije, s obzirom da se pominjala mogućnost imenovanja i nadzornika za Brčko iz administracije EU?

Moore: Siguran sam da će međunarodna zajednica ostati aktivna ne samo u Brčko Distriktu već na široj teritoriji BiH. Da li će biti nekakva posebna administracija u Brčko Distriktu, mislim da je prerano da pričam o tome. Znam da postoji više ideja, ali za sada mi smo fokusirani na superviziju, na naš rad tamo i da doprinesemo na neki način boljitku građana Brčko Distrikta.
XS
SM
MD
LG