Dostupni linkovi

Odbačen prigovor Mladićeve odbrane na optužnicu


Zahtjev odbrane Ratka Mladića da se odbace optužbe poput genocida u Srebrenici, jer nisu navedena imena žrtava, pretresno veće Haškog tribunala je odbilo.Mladićev branilac Branko Lukić je taj zahtjev postavio u preliminarnom prigovoru na oblik optužnice, koji je podnio sredinom septembra.

U odluci, vijeće predsedavajućeg Alfonsa Orija je prihvatilo argument tužilaštva da su u optužnici žrtve u dovoljnoj meri identifikovane kao pripadnici etničke grupe, budući da Mladić nije optužen kao neposredni počinilac.

Ocijenivši da bi spisak do sada identifikovanih žrtava bio od pomoći u pripremi Mladićeve odbrane, sudije su tužilaštvu naložile da spisak žrtava dostavi braniocu do 1. novembra što je tužilaštvo i ranije planiralo.Sudije su odbacile i prigovor odbrane da u optužnici nisu u dovoljnoj mjeri identifikovani počinioci zločina.

Ratni komandant Vojske bosanskih Srba optužen je za genocid nad oko 7.000 Muslimana u Srebrenici, te nad nepreciziranom broju žrtava u još osam bosanskih opština; progon Muslimana i Hrvata iz 20 opština širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperkih napada i uzimanje osoblja UN za taoce, 1992-95. godine.

Mladić je u pritvoru Tribunala od 31. maja, kada su ga izručile vlasti Srbije
XS
SM
MD
LG