Dostupni linkovi

Oženio se kralj Butana


Kralj Butana Džigme Hesar Namgjel Vangčuk oženio se danas deset godina mlađom djevojkom, a vjenčanje je obavljeno u budističkom hranu u Punaki, bivšem glavnom gradu kraljevstva.

Tridesetjednogodiši kralj je krunisao 21-godišnju Jetsun Pema u utvrđenom manastiru iz 17. vijeka na Himalajima, gdje je tri godine ranije i sam krunisan.

Nakon kratke ceremonije bračni par je prošetao "ruku pod ruku" ka unutrašnjem svetilištu manastira, gdje je zatim kraljica sjela na presto.

Kralj, koji je diplomirao na Oksfordu, a na vlast došao 2008. godine, veoma je popularan u ovoj zemlji, jednoj od najudaljenijih i najizolovanijih na svijetu.Ceremoniju je televizija prenosila uživo, a hiljade ljudi obučenih u tradicionalnu odjeću živih boja stajalo je ispred manastira.

Vjenčanje kralja obezbijediće kontinuitet monarhije za koju mnogi vjeruju da pomaže u jačanju demokratije u društvu.Uspješna monarhija mogla bi da bude ključna u donošenju stabilnosti kraljevstva koje se nalazi u regionu koje potresaju ratovi i drugi konflikti.
XS
SM
MD
LG