Dostupni linkovi

Pusić: Izveštaj EK pozitivan i razborit


Predsednica Nacionalnog odbora za praćenje hrvatskih pregovora s Evropskom unijom Vesna Pusić ocenila je da je izveštaj Evropske komisije o napretku Hrvatske pozitivan i razborit.

S jedne strane sugeriše da evropske institucije treba da slede predviđeni kalendar potpisivanja sporazuma o ulasku Hrvatske i sam datum članstva, ali i naglašava da pred Hrvatskom još stoji veliki posao, rekla je Pusićeva novinarima u Zagrebu.

Na pitanje o vladinom predlogu o ništavosti optužnica iz Srbije budući da se u izveštaju spominje da bi njegovo usvajanje moglo da zakomplikuje dalju saradnju sa Srbijom, Pusićeva, koja je iz opozicione Hrvatske narodne stranke, odgovorila je da je taj zakon deo predizborne kampanje i da se s njim ne misli ozbiljno.

"Za Evropu je glavno pitanje misli li se s tim zakonom ozbiljno", dodala je ona. Pusićeva je ponovila da za taj zakon u parlamentu najverovatnije nikad neće biti kvoruma.

Ako bi zakon ipak bio donesen Brisel bi, prema njenom mišljenju, najverovatnije prvo aktivirao jedan od mehanizama monitoringa, a zatim bi došlo i do energičnih reakcija.
XS
SM
MD
LG