Dostupni linkovi

Sorensenova kancelarija pozdravila formiranje Komisije za slučaj Sejdić Finci


Delegacija EU i Kancelarija specijalnog predstavnika EU (EUSR) Petera Sorensena u BiH pozdravili su zaključak Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o osnivanju Privremene zajednička komisija oba doma Parlamentarne skupštine za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci protiv BiH".

Portparol EUSR-a Endi Mekgafi istakao je da EU podstiče Komisiju da se sastane što je prije moguće, kako bi bio izabran predsjedavajući Komisije i dva zamjenika, te usvojen poslovnik o radu kako bi se izmjene i dopune Ustava BiH i Izbornog zakona BiH počele pripremati u skladu s dogovorenim rokovima.

Mekgafi je ocijenio da je jučerašnjom odlukom Predstavnički dom potvrdio da Parlamentarna skupština BiH prepoznaje važnost presude "Sejdić-Finci" kao i hitnu potrebu da se ona provede.

"U isto vrijeme Delegacija EU i EUSR takođe pozivaju Parlamentarnu skupštinu BiH da što prije usvoji zakone o državnoj pomoći i popisu stanovništva koji su u skladu sa pravnom tekovinom EU", saopšteno je iz EUSR-a.U saopštenju se ističe da su ovo ključna pitanja za budući napredak BiH ka Evropskoj uniji.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je u decembru 2009. godine presudu u korist Sejdića i Fincija i naložio BiH da otkloni iz Ustava i Izbornog zakona diskriminatorske odredbe prema nacionalnim manjinama.
XS
SM
MD
LG