Dostupni linkovi

Nikolaidis: Bilo bi nedopustivo da se Komnenić šalje u zatvor


Izražavam solidarnost sa Petrom Komnenićem. Nedopustivo je da se bilo koji novinar zbog istraživačkog teksta šalje u zatvor, kaže se u saopštenju književnika Andreja Nikolaidisa dostavljenom Portalu Analitika.

"Ovo, takođe, potvrđuje zašto je ispravna dekriminalizacija klevete - upravo da bi se izbjegle situacije poput ove. Zatvaranje novinara zbog obljavljenih tekstova čim prije mora postati naša prošlost, tim prije što je sloboda mišljenja i govora temelj svake slobode", kaže se u saopštenju Nikolaidisa.

Nikolaidis, crnogorski književnik i publicista, za roman Sin juče je dobio nagradu Evropske unije za književnost za najbolje prozno djelo objavljeno u proteklih pet godina.

Novinaru, Radija Slobodna Evropa, TV "Vijesti" i "Monitora" iz Podgorice, Petru Komneniću stiglo je sudsko rješenje o zamjeni novčane kazne od 3.000 eura za klevetu sa četiri mjeseca zatvora.

Petar Komnenić je u februaru osuđen za klevetu zbog teksta u nedjeljniku "Monitor" čiji je naslov "Sudije pod prismotrom" u kome je pisao o nezakonitim mjerama tajnog nadzora protiv više sudija Višeg suda u Podgorici.
XS
SM
MD
LG