Dostupni linkovi

Genjac očekuje nepovoljan izvještaj EK za BIH


Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Halid Genjac rekao je da je za očekivati da BiH sutra dobije veoma neovoljan izvještaj o napretku.

"Postoje objektivni razlozi, cjelokupna problematika oko uspostavljanja vlasti", rekao je danas Genjac novinarim u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, ključni problem za ovaj i buduće izvještaje, za koje vjeruje da će biti negativni ako se nešto ne promijeni, jeste pitanje odnosa nadležnosti, odnosno osporavanje nadležnosti BiH da ispunjava kriterijume kao što je to uobičajeno za sve potencijalne kandidate za članstvo u EU.

"Mislim da je možda i jedino rješenje da se što je prije moguće sačini program integrisanja BiH koji će uvažiti složeni sistem nadležnosti i u svakoj oblasti kreirati sistem koordinaciji na način da se obaveze uspješno izvršavaju“, zaključio je Genjac.

Izvještaj Evorpske komisije o napretku BiH sutra će u Sarajevu predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željku Komšiću predati direktor za zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji za proširenje Evropske komisije Pjer Mirel.
XS
SM
MD
LG