Dostupni linkovi

EU:Slučaj Timošenko može uticati na odnose sa Kijevom


Evropska komisija izrazila je danas duboko razočarenje izrečenom zatvorskom presudom u trajanju od sedam godina bivšem premijeru Juliji Timošenko, uz ocijenu da bi to moglo da ima duboke povezanosti sa vezama Kijeva sa EU.

Diplomate EU upozorile su Ukrajinu da planirani bilateralni sporazumi o političkom udruživanju i slobodnoj trgovini možda nikada neće biti ratifikovani u slučaju da Tiomošenkova bude osuđena na zatvorsku kaznu ili da joj bude zabranjeno učešće na izborima neposredno pred glasanje zakazano za 2012. godinu.

"EU će razmisliti o svojoj politici prema Ukrajini. Ukrajinske vlasti načinom na koji poštuju jedinstvene vrijednosti i vladavinu zakona i posebno kako rješavaju slične slučajeve, rizikuju da izazovu duboke posljedice u bilateralnim odnosima sa EU, uključujući Sporazum o pridruživanju, naš politički dijalog i širu saradnju", navodi šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton.

Bivši premijer Ukrajine Julija Timošenko osuđena je danas na sedam godina zatvora zbog prekoračenja ovlaštenja, jer je 2009. godine naredila državnoj naftnoj kompaniji "Naftogas" da potpiše po njenu zemlju nepovoljan ugovor sa Rusijom o isporuci gasa.

Sud je naveo da će Timošenkova morati da plati 189,5 miliona dolara odštete nacionalnoj kompaniji "Naftogas".

Protiv Julije Timošenko, koja je vodeća ličnost opozicije, sudski proces pokrenut je u junu.EU i SAD su izrazile zabrinutost u legitimitet suđenja.
XS
SM
MD
LG