Dostupni linkovi

Kacin:Crna Gora dobija preporuku za odeđivanje datuma za početak pregovora


Jelko Kacin, potpredsjednik delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa Jugoistočnom Evropom, za Radio Slobodna Evropa potvrdio je da je izvjesno da će Crna Gora na predstvljanju izvještaja Evropske komisije dobiti pozitivan izvještaj i preporuku za dobijanje datuma za početak pregovora sa EU .

Kacin kaže da nije tajna da je Crna Gora u ovom momentu na prvom mjestu daleko ispred drugih , pa zato Štefan File planira da se pojavi u četvtak i u Podgorici da se taj potencijal podrži i pozdravi.

Kacin ne očekuje da će u izvejštaju što se tiče Crne Gore biti nekih velikih primjedbi ili poteškoća ,a nakon toga u decembru te preporuke dolaze na dnevni red samita šefova država i vlada EU , gdje je potrebno odobrenje svih 27 država članica Evropske Unije, da bi se preporuka implementirala.

Komentarišući špekulacije da bi pregovori mogli početi u martu naredne godine , Kacin poručuje da bi Vladi, opoziciji, javnosti i medijima preporučio da iz Crne Gore do decembra u Brisel dolaze jedna za drugom što je moguće bolje poruke kako bi ubjedili države članice da je ove preporuke potrebno potvrditi i na neki način štafetu iz Hrvatske prenijeti na Crnu Goru .

Kacin je dodao da očeuje i pozitivno mišljenje EK za Srbiju ali nikakve pomake kada je riječ o Makedoniji.
XS
SM
MD
LG