Dostupni linkovi

UN izvještaj o mučenju u avganistanskim zatvorima


Avganistanska obavještajna služba i policija "sistematski" su po zatvorima mučile pritvorenike, uključujući djecu, što predstavlja kršenje lokalnih i međunarodnih zakona, navodi se u novom izvještaju UN.

Veliki broj ljudi rekao je službenicima UN da su ih pripadnici obavještajne službe i policije fizički i mentalno zlostavljali, prebijali, koristili elektro šokove i čupali im nokte, piše u izvještaju.

Šef misije UN u Avganistanu Stefan de Mistura rekao je da mučenje nije bilo institucionalizovano, niti je to bila državna politika, i pohvalio Ministarstvo unutrašnjih poslova i obavještajnu službu jer su dozvolili pristup zatvorima za potrebe ovog istraživanja.

Avganistanska vlada odbacila je mnoge od izrečenih optužbi, ali je priznala da su se sporadično dešavala zlostavljanja i dodala da su preduzeti koraci koji će spriječiti dalje probleme.

Misija UN u Avganistanu navodi da je skoro polovina ispitanih bila izložena tehnikama ispitivanja koje se podvode pod mučenje.UN su saopštile da teška situacija u Avganistanu ne može biti opravdanje za zlostavljenje po zatvorima.
XS
SM
MD
LG