Dostupni linkovi

Ministri EU: Hitno formirati vladu u BiH


Šefovi diplomatija Evropske unije su u ponedeljak u Luksemburgu "pozvali političke vođe Bosne i Hercegovine da hitno, uz uključivanje svih strana, sastave vladu u ravni države" i ponovili rešenost EU da ojača podršku BiH.

U saopštenju ministara inostranih poslova EU je od političkih rukovodstava u BiH zatraženo i da "prionu na hitno sprovođenje nužnih reformi kako bi se učinili kvalitetni koraci napred na putu ka EU".

Oni su dodali da su "primili k znanju razgovore političkih vođa (u BiH) i ohrabruju ih da to pretoče u opipljive rezultate".

Savet ministara EU, naglašeno je, "podvlači nedvosmislenu predanost" EU perspektivi Bosne i Hercegovine i "teritorijalnom integritetu BiH kao suverene i ujedinjene zemlje".

Evropski ministri su istakli da će novi Specijalni predstavnik i šef delegacije EU u BiH Peter Sorensen "imati vodeću ulogu u davanju podrške Bosni i Hercegovini u pitanjima vezanim za EU, uz očekivanje da se primene svi elementi politike EU".

"Kad je reč o sveukupnoj strategiji EU za BiH, Savet ministara EU očekuje raspravu s međunarodnom zajednicom o preustrojstvu međunarodnog prisustva, uključujući smanjenje i moguće izmeštanje Ureda visokog predstavnika" iz BiH.
XS
SM
MD
LG