Dostupni linkovi

Tuskova partija pobijedila na izborima


Građanska platforma poljskog premijera Donalda Tuska pobijedila je na juče održanim parlamentarnim izborima u Poljskoj, saopštila je danas Izborna komisija nakon što je prebrojano više od 90 odsto glasova.

Građanska platfotma, partija desnog centra, osvojila je 39,6 odsto glasova, dok je partija "Zakon i pravda" (PiS) bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog osvojila 30,1 odsto glasova, navodi Izborna komisija.

Prema ovim podacima, Građanska platforma i Seljačka partija /PSL/ imaju dovoljno mjesta da formiraju vladajuću koaliciju.Građanska platforma osvojila je 212 od 450 mjesta u parlamentu, dok je PSL osvojila 27 mjesta.

Time je partija premijera Tuska postala prva poljska partija koja je dobila dva uzastopna mandata od pada komunizma 1989. godine.

Tusk je bio na čelu vlade protekle četiri godine u vrijeme snažnog ekonomskog rasta u zemlji, a svoju predizbornu kampanju bazirao je na snažnom ekonomskom rastu zemlje i najavio postepeno i sigurno zbližavanje sa Rusijom, uprkos spora u vezi sa raketnim štitom i gasovodom, kao i načina vođenja istrage avionske nesreće u kojoj je prošle godine poginuo predsjednik Poljske.
XS
SM
MD
LG