Dostupni linkovi

Egipat: Sukobi Kopta i policije


U najžešćem nasilju u Kairu, od zbacivanja Hosnija Mubaraka, poginulo je 24, a ranjeno 200 ljudi. Kopti su protestovali zbog paljenja crkve na jugu zemlje.

Vlada je za, danas, ponedeljak zakazala vanrednu sjednicu povodom situacije poslije sukoba hrišćana Kopta i bezbjednosnih snaga. Premijer Esam Abdel-Aziz Šaraf apeluje na sugrađane da ne dozvole da zemlja utone u međureligijske sukobe.

„Ono što se dešava nisu sukobi muslimana i hrišćana, već pokušaji da se izazovu haos i neslaganja”, napisao je premijer Šaraf na svom profilu na Facebooku, prenosi BBC .

U obraćanju naciji posredstvom televizije, premijer Esam Abdel-Aziz Šaraf je pozvao na mir, a događaje opisao kao „nepotrebno nasilje“ i posljedicu „zavjere“.

U saopštenju iz kabineta premijera navodi se da vlada „neće ni jednoj grupi dozvoliti da manipuliše nacionalnim jedinstvom u Egiptu ili da odloži proces demokratske transformacije“, za koju se kaže da će početi otvaranjem političkog sistema za zvanične nominacije kandidata.

Vođe Koptske hrišćanske crkve i zvaničnici džamije al-Ažar takođe razgovaraju o sukobima i problemima. Predsednički kandidat Amr Musa i predstavnici nekoliko političkih grupa su zakazali vanredni sastanak na kojem razmatraju uzroke i posledice nereda.
XS
SM
MD
LG