Dostupni linkovi

Tusk proglasio izbornu pobjedu



Poljski premijer Donald Tusk proglasio je pobjedu na parlamentarnim izborima u Poljskoj pošto su izlazne ankete pokazale da njegova vladajuća stranka lijevog centra Građanska platforma (PO) ima veliku prednost pred oporbenim konzervativcima. Želio bih zahvaliti svima onima koji su glasovali za nas i onima koji nisu jer ćemo svi zajedno biti odgovorni za Poljsku u sljedeće četiri godine, rekao je Tusk.

Prema neslužbenim rezultatima anketa po izlasku s birališta, vladajuća koalicija predvođena Tuskovom Građanskom platformom osigurala je većinu u 460-članom parlamentu s 239 zastupničkih mandata. Ankete su pokazale da je PO dobio 39,6 posto glasova, dok je njegov glavni politički protivnik, konzervativna stranka Pravo i pravda (PiS) bivšeg premijera Jaroslawa Kaczynskog, osvojio 30,1 posto glasova, prenosi agencija AFP.

Tusk (54), povjesničar po struci, uvjereni je liberal koji misli da Poljskoj treba više poduzetnika, a manje "države". Na vlasti od 2007., dobro je vodio poljsko gospodarstvo unatoč nezaposlenosti nešto iznad 11 posto. U Europskoj uniji od 2004., Poljska je jedina od 27 članica uspjela očuvati rast u 2009. Priprema se prihvatiti euro, ali za to još nije utvrdila datum.
XS
SM
MD
LG