Dostupni linkovi

Eksperti EU u BiH radi vizne liberalizacije



U okviru Mehanizma za praćenje dešavanja nakon liberalizacije viznog režima, tim eksperata zemalja članica Evropske unije (EU) i Evropske komisije (EC) boraviće u BiH između 10. i 14 oktobra ove godine, kako bi procijenili konzistentnost i održivost provođenja reformi koje je usvojila BiH u vezi sa zahtjevima vizne mape puta.

Kako je ranije najavio zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renco Davidi (Renzo Daviddi), očekuje se da će eksperti imati konstruktivnu ulogu u vezi sa mjerama koje je usvojila BiH da bi se na brz i efikasan način izborila sa povećanim brojem neosnovanih zahtjeva svojih državljana za dobijanje azila u šengenskim zemljama.

"Kratkoročne, srednjoročne i dugoročne mjere su neophodne da bi se riješili ti slučajevi. Može se pohvaliti spremnost koju su do sada pokazale vlasti BiH u dijalogu sa EC, te u bilateralnim kontaktima sa članicama EU u kojima je vidljiv taj problem", naveo je Davidi u saopštenju za javnost iz Delegacije EU u BiH.

Naglasio je kako je Evropska komisija uvjerena da će, pod budnim nadzorom ministra sigurnosti BiH Sadika Ahmetovića, Radna grupa BiH, koja je zadužena za Mehanizam za praćenje dešavanja nakon liberalizacije viznog režima, istrajati u preduzimanju neodložnih mjera kako bi se izborili sa bilo kakvom zloupotrebom sistema koja može ugroziti sveukupnu uspješnost vizne liberalizacije.

"Službe EC očekuju da će doprinos predstavnika BiH zasigurno pomoći u postizanju uspješnosti posjete delegacije eksperata sljedeće sedmice, u interesu svih građana BiH i EU", rekao je Davidi.
XS
SM
MD
LG