Dostupni linkovi

Višegradska grupa zemalja obilježila 20 godina saradnje


Predsjednici zemalja članica grupe Višegrad, Poljske, Mađarske, Republike Češke i Slovačke, proslavili su u petak i subotu u Mađarskoj dvadeset godina regionalne saradnje među ovim bivšim komunističkim zemljama.

Regionalna saradnja nema alternativnog rješenja, jer su zemlje iz grupe Višegrad nezavisne jedna od druge s geografskog, historijskog i ekonomskog aspekta, izjavio je mađarski predsjednik Pal Schmidt, domaćin susreta.

Predsjednik Pal Schmidt, češki predsjednik Vaclav Klaus, poljski predsjednik Bronisklaw Komorowski i slovački predsjednik Ivan Gašparovič prisustvovali su u petak konferenciji na Univerzitetu ekonomskih nauka Corvinus u Budimpešti. U subotu su imali plenarni skup u bivšoj kraljevskoj palači u Višegradu, 40 kilometara sjeverno od Budimpešte.

Češki predsjednik Vaclav Klaus je naglasio da je posljednjih dvadeset godina "prijateljstvo između zemalja ojačalo", a poljski predsjednik je insistirao na tome da se "sačuva učinkovitost grupe, kako bi se bolje predstavljali interesi zemalja".

Prije 20 godina, prioritet država iz grupe Višegrad bio je priključenje Evropskoj uniji i NATO-u, a taj cilj su postigle sve zemlje članice grupe.
XS
SM
MD
LG