Dostupni linkovi

Zbog krize u BiH SDP zakazao vanredni kongres


Glavni odbor SDP BiH jednoglasno je odlučio da 29. oktobra bude održan 2. vanredni kongres partije zbog, kako je ocijenjeno, ozbiljnog političkog trenutka i evidentno najveće političke krize u zemlji nakon Dejtona.

U saopštenju iz SDP BiH navodi se da je Glavni odbor na današnjoj sjednici u okviru rasprave o provođenju izbornih rezultata zaključio da je potrebno što prije formirati vlast u Srednjebosanskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu i zadužio kantonalne odbore da finalizuju pregovore i provedu izborne rezultate.

U potpunosti su podržane dosadašnje aktivnosti i stavovi koje je iznio predsjednik partije Zlatko Lagumdžija tokom pregovora o formiranju vlasti na nivou BiH.

Glavni odbor smatra da je, u odnosu na sve političke partije, SDP u dosadašnjem procesu pregovora pokazao, kako kažu, najveću spremnost na kompromis, te da je vrijeme da se drugi lideri, prije svega dva HDZ-a, pomjere sa političkih pozicija koje se nisu promijenile posljednjih godinu dana.

"Vlast treba biti formirana u skladu sa rezultatima izbora i preciznim slovom Ustava i Zakona uz prioritetno usaglašavanje programskih načela", mišljenja je Glavni odbor SDP-a.
XS
SM
MD
LG