Dostupni linkovi

Uhapšena dvojica napadača na IKEA centre


Poljska policija je potvrdila da su u Poljskoj uhapšene dvije osobe osumnjičene za nedavne bombaške napade diljem Evrope na trgovine švedskog lanca za prodaju pokućstva IKEA-e.

Policajci iz Centralnog istražnog ureda (CBS) uhapsili su dvojicu muškaraca odgovornih za niz eksplozija u Evropi. Time su od IKEA-e htjeli iznuditi otkupninu od 6 miliona eura, saopštila je policija.

Dvojica muškaraca, Adam K. i Mikolaj G. kojima je 39 godina, uhapšeni su na sjeverozapadu Poljske.

Adam K. je prije radio kao menadžer u više velikih poduzeća. Jako dobro govori četiri strana jezika i posjeduje veliko stručno i informatičko znanje. Njegov ortak Mikolaj G. ima policijski dosje zbog umiješanosti u preprodaju droge, dodaje policija na internetskoj stranici.

Bombe manje snage opremljene satnim mehanizmima eksplodirale su 30. maja u trgovinama IKEA-e u Belgiji, Francuskoj i Nizozemskoj. U eksploziji na odjelu kuhinjskog pokućstva u jednoj trgovini toga lanca u Dresdenu u Njemačkoj 10. juna povrijeđene su dvije osobe. Policija je 2. septembra evakuisala dvije IKEA-ine zgrade u Pragu, pošto je deaktivirala pošiljku s eksplozivom u blizini jedne od tih zgrada.

Dvojica uhapšenih muškaraca su optužena za "ugrožavanje života i zdravlja većeg broja ljudi", za što mogu dobiti do deset godina zatvora.
XS
SM
MD
LG