Dostupni linkovi

Nova strategija SAD za bezbjednost podataka


Predsjednik Barak Obama (Barack) potpisao je u petak uredbu kojom je predviđena nova strategija SAD za jačanje bezbjednosti i klasifikovanja povjerljivih dokumenata.

Cilj je da se izbjegnu propusti poput onih koji su doveli do "curenja" povjerljivih dokumenata do Vikiliksa.

Uredba je rezultat sedmomjesečnog rada administracije na bezbjednosti, s ciljem da se nađe odgovarajuća ravnoteža između neophodnosti očuvanja tajnosti dokumenata i potrebe za razmjenom podataka između agencija.

Tu slabost sistema bezbjednosti su objelodanili i teroristički napadi 11. septembra 2001. godine u SAD.

"Nacionalna bezbjednost zahtijeva da povjerljivi podaci budu razmjenjivani između ovlašćenih korisnika širom svijeta, ali takođe je neophodno da na sofisticaran i obazriv način osiguramo bezbjednost (tih podataka)", navodi se u uredbi koju je potpisao Obama.

Sva ministarstva, agencije, uključujući Pentagon i Centralnu obavještajnu agenciju (CIA), već su preduzeli mjere kontrole da bi se imao uvid u to ko može prebacivati povjerljiv materijal na diskove i prenosivu memoriju i ko može da koristi takve uređaje.

Uredbom se nalaže ministru pravde Eriku Holderu (Eric) i direktoru američke Nacionalne obavještajne službe Džejmsu Klaperu (James Clapper) da osnuju posebno odjeljenje koje će se baviti svima koji prekrše ta bezbjednosna ograničenja.
XS
SM
MD
LG