Dostupni linkovi

Žena dobiva Nobela za mir?



Danas se očekuje dodjela Nobelove nagrade za mir. Kao najizgledniji dobitnik spominje se liberijska predsjednica Johnson Sirleaf, prva žena izabrana za šefa države na afričkom kontinentu. Ozbiljni konkurenti za nagradu su i cyber-aktivisti, sudionici Arapskog proljeća.

Nobelov norveški odbor morao je odabrati između 241-og kandidata, a nagrada će biti dodijeljena u Oslu u 11 sati.

Johnson Sirleaf (72) koja je došla na vlast nakon 14-godišnjeg građanskog rata, simbol je nove Afrike, ističe TV2 koji je točno predvidio imena dobitnika u zadnje dvije godine - kineskog disidenta Liu Xiaoba 2010. i američkog predsjednika Baracka Obame 2009.

Dodjela Nobela Sirleaf dogodila bi se četiri dana prije predsjedničkih izbora u kojima se ta žena što se zauzima za obnovu svoje zemlje, natječe za drugi mandat.

Predsjednik norveškog Nobelova odbora Thorbjoern Jagland izjavio je pak da bi ovogodišnji laureat mogao biti veliki integrativni čimbenik, ali da ga ne treba nužno tražiti među sudionicima arapskog proljeća kao što su predviđali neki stručnjaci.

Po ocjeni nekih promatrača, cyber-aktivisti kao što su Tunižanka Lina Ben Mhenni, Egipćanka Esraa Abdel Fattah, začetnica Pokreta 6. travnja ili njezin sunarodnjak Wael Ghonim imaju ove godine najviše izgleda.

Među drugim imenima su Europska unija, afganistanska aktivistkinja za ženska prava Sima Samar, ruska nevladina organizacija za ljudska prava Memorial i njezina čelnica Svetlana Ganuškina, još jedna Liberijka, Leymah Gbowee i kubanski disident Osvaldo Paya Sardinas.
XS
SM
MD
LG