Dostupni linkovi

Pakistan upozorio Afganistan zbog dogovora s Indijom


Pakistan je upozorio Afganistan da je protiv "dobivanja regionalnih poena" nakon što je Kabul potpisao dogovor s Islamabadovim najvećim neprijateljem, New Delhijem, što je izazvalo zabrinutost da će Pakistan ojačati svoju navodnu podršku afganistanskim pobunjenicima.

Pakistan se nalazi pod rastućim pritiskom SAD-a da prekine svoje veze s militantima, a vjeruje se da ih održava zbog mogućeg potencijalnog partnerstva protiv indijskog ujecaja u Afganistanu, kada Washington povuče svoje vojne trupe 2014. godine, prenio je AP.

Strateško partnerstvo kojeg su potpisali afganistanski predsjednik Hamid Karzai po svojoj posjeti u Indiji u utorak, pojačala je zabrinutost Islamabada da New Delhi uvećava svoj utjecaj sa zapadnoj strani Pakistana.

Do dogovora je došlo u osjetljivo vrijeme za Islamabad, koji se suočava s novim optužbama SAD-a i afganistanskih zvaničnika o saradnji s militantima u napadima na afganistanskom tlu.

- Ovo nije vrijeme za dobivanje poena, igranja s politikom ili kočoperenje, rekla je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Pakistana Tehmina Janjua, kao prva reakcija na dogovor Kabula i New Delhija.
XS
SM
MD
LG