Dostupni linkovi

Poslovna saradnja jugoistoka Evrope odgovor na krizu


Boris Tadić na samitu biznis lidera, Aranđelovac, 6. oktobar 2011.
Boris Tadić na samitu biznis lidera, Aranđelovac, 6. oktobar 2011.
Dvodnevni samit 100 biznis lidera jugoistočne Evrope, pod nazivom "Dogovor za novo doba", počeo je u četvrtak u Aranđelovcu s namerom da pokrene dijalog poslovne i političke elite regiona o čvršćem povezivanju i otklanjanju prepreka u poslovanju.

Predsednici Srbije i Slovenije Boris Tadić i Danilo Tirk, koji su otvorili ovaj skup, posebno su naglasili značaj regionalne saradnje, u kontekstu izazova koje nameće aktuelna svetska ekonomska kriza.

„Države Jugoistočne Evrope, u ovom trenutku, nemaju drugačiji
'Nastaviti putem evroitegracija, ali se u tom procesu istovremeno oslanjati i na nacionalne i regionalne resurse“, izjavio je predsednik Srbije Boris Tadić
način da ostvare svoje ekonomske interese osim da nastave putem evroitegracija, ali se u tom procesu istovremeno moraju oslanjati i na nacionalne i regionalne resurse“, izjavio je predsednik Srbije Boris Tadić, ohrabrujući ekonomske lidere regiona u namerama da dođu do rešenja koja bi unapredila postojeće odnose i dala neka rešenja za izazove koje aktuelna ekonomska kriza stavlja pred zemlje regiona.

Tadić kaže da je ubeđen da, i pored slabosti koje pokazuje EU, u savremenom svetu ne postoji bolji ekonomski model.

"Mi regionalno moramo mnogo više da se povežemo. Zemlje bivše Jugoslavije, bez ikakvih namera oživljavanja jugonostalgizma, imaju privrede koje su naslonjene jedna na drugu i one se, u proteklih dvadesetak godina, nisu toliko udaljile jedna od druge da nije moguće pronaći zajednički interes za nastupima na stranim tržištima. Takođe, nijednig trenutka ne smemo zaustaviti politički proces koji je pretpostavka ekonomskog razvoja“, kaže Tadić.

Politika mora rešavati probleme

Predsednici Srbije i Slovenije su ocenili da poslovna saradnja u regionu i nastavak evrointegracija predstavljaju odgovore na izazove svetske ekonomske krize. Govoreći o uslovima za poslovanje, slovenački predsednik Danilo Tirk je ocenio da je stanje poboljšano u odnosu na raniji period.

Danilo Tirk
Danilo Tirk
"Politika je ovde zbog toga da bi rešavala probleme. U našoj tradiciji nemamo jako izraženu tu osnovnu ideju. Ali ako želimo da idemo napred, onda moramo to razumevanje funkcije politike postaviti u centar. To znači da moramo kreirati poštovanje između svih nas. Iz poštovanja proizilazi poverenje, a iz poverenja rešenja za probleme.!, smatra Tirk.

Kao primer dobre ekonomske saradnje, predsednik Srbije navodi železnički projekat „Kargo 10“, za koga kaže da je izuzetan.

„Postavlja se pitanje – zašto mi ne idemo prema potencijalnim investitorima zajedno, sa modernizacijom železnice? Od Ljubljane do Skoplja, a ja, čak, mislim od Beča do Istanbula“, navodi Tirk.

Jedno od pitanja koje je provejavalo na ovom skupu je – na koji način privreda može da olakša političke odnose u regionu. Slovenački predsednik Danilo Tirk , u razgovoru sa novim vlasnikom „Fruktala“ Bojanom Radunom, iz kompanije „Nektar“ – kaže:

"Privredna elita može mnogo da pomogne, posebno ako se naprave dobri poslovni aranžmani koji dajeu rezultate, onda će to biti izvor inspiracije i za politiku. Tako da ja lično vidim u Vašem preuzimanju „Fruktata“ jedan izuzetno unačajan slučaj, koji je značajan i politički“, kaže Tirk.

Da li će doći do dogovora o zajedničkoj ekonomskoj saradnji i da li će ona otopiti političke barijere, ostaje da se vidi, ali kako zapaža Bojan Radun:

"Sama činjenica da smo danas ovde i da imamo sa nama i naše predsednike, te da su predstavnici najvećih kompanija spremni da otvoreno i javno pričaju o ovome, je već jasan pokazatelj da mi svi ovde vidimo interes i da je to dobra polazna osnova da konačno počnemo da stvara u regionu to novo doba o kome pričamo.“
XS
SM
MD
LG