Dostupni linkovi

Šešelju presuda za nepoštivanje suda 31. listopada


Haaški će sud 31. listopada izreći presudu vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju po drugoj optužnici za nepoštivanje suda odnosno zbog otkrivanja identiteta zaštićenih svjedoka, objavio je u četvrtak Haaški sud.

Tužiteljstvo je zatražilo da se Šešelja proglasi krivim i osudi na tri godine zatvora. ICTY je Šešelja, kojem se u Haagu sudi za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, BiH te protiv vojvođanskih Hrvata, tri puta optužio za nepoštivanje suda i po jednoj je optužnici 2009. donesena osuđujuća presuda.

On je u srpnju 2009. proglašen krivim i osuđen na 15 mjeseci zatvora jer je u knjizi otkrio imena i druge osobne podatke tri zaštićena svjedoka. Sudsko vijeće tada je utvrdilo da je Šešelj otkrio povjerljive informacije "namjerno, znajući da je time prekršio naloge sudskog vijeća" i istaknulo da je potrebno "obeshrabriti takvu vrstu ponašanja i poduzeti takve mjere koje će osigurati da tako nešto ne ponovi ni optuženi niti ijedna druga osoba".

S obzirom na to da Šešelja ta presuda nije obeshrabrila, tužiteljstvo je u veljači prošle godine moralo podići drugu optužnicu jer je u jednoj od svojih novih knjiga, čiji naslov također nije objavljen, objavio podatke o 11 zaštićenih svjedoka tužiteljstva koji jasno upućuju na njihov identitet. To suđenje započelo je 22. veljače i završeno je u lipnju a presuda će biti izrečena 31. listopada.

Treća i najnovija optužnica podignuta je u svibnju ove godine zbog toga što je Šešelj na svojoj web stranici objavio povjerljive podatke o identitetu tužiteljskih svjedoka zbog kojih je dobio prve dvije optužnice za nepoštovanje suda. Po toj se optužnici u lipnju izjasnio da se ne osjeća krivim.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG