Dostupni linkovi

Moskva kritikuje protivraketni štit


Rusija je danas saopštila da je potezi SAD za stvaranje protivraketnog štita može narušiti njenu bezbjednost, čime su pojačane kritike projekta nastalog novim dogovorom prema kojem će američki vojni protivraketni brodovi biti raspoređeni kod obala Španije.

U saopštenju ruskog Ministarstva inostranih poslova ističe se da sporazum sa Španijom "ne može a da ne izazove zabrinutost" i da će raspoređenje vojnih brodova predstavljati "značajno pojačanje američkih protivraketnih kapaciteta u evropskoj zoni".

Analitičari navode da će ovim biti bačena sjenka na mogućnost saradnje Rusije i SAD na uspostavljanju evropskog protivraketnog štita.

Prema planu američkog predsjednika Baraka Obame, predviđeno je da nakon postavljanja kopnenih sistema u Rumuniji, Poljskoj i Turskoj, rasporede brodovi u Mediteranu opremljeni sa protivbalističkim projektilima.

Sistem, koji bi trebao da u potpunosti bude operativan 2018. godine, osmišljen je za zaštitu evropskih članica NATO i SAD od raketnih napada iz zemalja poput Irana, koji je radio na razvoju dalekometnih raketa.
XS
SM
MD
LG