Dostupni linkovi

Wikipedia blokirana zbog Berluskonija


Wikipedia je onemogućila pristup i pretragu sadržaja svojih internet stranica na italijanskom jeziku u znak protesta protiv zakona o zaštiti privatnosti koji predlaže vlada Silvija Berluskonija a koji bi uveo nova ograničenja za novine i internet stranice.

Internet enciklopedija je upozorila da bi mogla trajno da zatvori svoju stranicu www.wikipedia.it zbog odredbi zakona koji primorava intenet stranice da ispravljaju sadržaje koji se ocijene štetnima po ugled neke osobe u roku od 48 sati od žalbe.

Italijanski parlament raspravlja o izmjeni zakona kojom bi se ograničila prava italijanskih novina da objavljuju policijske transkripte prisluškivanih razgovora tokom preliminarnih istraga. Potez Wikipedije podudario se s protestnim okupljanjima planiranim u Rimu protiv tog zakona.

“Obaveza da na našim stranicama objavimo ispravak bez prava da raspravljamo i provjerimo opravdanost zahtjeva je neprihvatljivo ograničenje slobode i nezavisnosti Wikipedije”, stoji u pismu objavljenom na italijanskoj Wikipedijinoj stranici potpisanom sa “Korisnici Wikipedie”.
XS
SM
MD
LG