Dostupni linkovi

Rast akcija na berzama


Akcije na berzama širom svijeta su u porastu zahvaljujući izvještajima da lideri eurozone pripremaju plan za smanjenje dužničke krize.Berze u Londonu, Frankfurtu i Parizu otvorene su akcijama višim od 1,5 odsto, dok je u Hong Kongu zabilježen rast od 5,5 odsto.

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo rekao je da lideri eurozone predlažu koordinisanu akciju za rekapitalizaciju banaka u regionu.Najavljena su i temeljna testiranja izdržljivosti banaka, što je bitno doprinijelo povratku povjerenja na tržištima.

Očekuje se da će više detalja biti objavljeno na konferenciji za medije koju će održati predsjednik Evropske Centralne banke Žan-Klod Triše.

Kasnije tokom dana Triše će razgovarati sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel te sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda.

Očekivanja da će akcije usmjerene ka podsticanju banaka i fondova za finansijsku pomoć početi iduće sedmice dodatno su uvećana nakon izjave evropskog komesara za ekonomska i monetarna pitanja Oli Ren da je "sve izraženiji zajednički stav o potrebi organizovanog i koordinisanog pristupa".
XS
SM
MD
LG