Dostupni linkovi

Lideri europskih stranaka u prepirci zbog BiH


Predsjednik Europske pučke stranke Wilfried Martens u srijedu je osudio kao neodgovorne izjave čelnika europskih socijalista Poula Nyrupa Rasmussena, koji je HDZ BiH optužio za opstrukciju u formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini.

"Izjave koje jednu zajednicu suprotstavljaju drugoj moraju se izbjeći. Sve zajednice u BiH moraju se jednako poštovati", rekao je u priopćenju Martens.

"Dobro sam upoznat sa zastojem u Bosni i duboko razumijem političku složenost zbog moje osobne uključenosti u politički život te zemlje. Nažalost, izjave predsjednika Stranke europskih socijalista (PES) Rasmussena, iskreno govoreći, nisu od pomoći, neodgovorne su", dodaje Martens.

Rasmussen je prije nekoliko dana optužio HDZ BiH za opstrukciju u formiranju vlasti u BiH.

"Vrlo sam zabrinut zbog stajališta HDZ-a, člana Europske pučke stranke (EPP). Ustrajanjem na tako neprihvatljivom stajalištu u pregovorima i blokiranjem svakog kompromisa 11 mjeseci nakon izbora, oni pokazju potpuno nepoštovanje prema građanima Bosne i Hercegovini i zemlji kao cjelini. Moramo se upitati zna li EPP za neodgovorno ponašanje svoje članice?", rekao je Rasmussen, prema priopćenju koje je objavio PES.

Rasmussen je rekao da je "SDP već pokazao da dobro vlada i puno radi u županijskim vladama koje vodi i "posebice u vladi Federacije BiH".
XS
SM
MD
LG