Dostupni linkovi

Odluka Vrhovnog suda o slučaju Hrastov u roku od 30 dana


Vrhovni sud danas je ponovno raspravljao o oslobađajućoj presudi bivšem policijskom specijalcu Mihajlu Hrastovu, optuženom za ubojstvo 13 i ranjavanje dvojice pripadnika bivse JNA na Koranskome mostu 1991. a njegovi branitelji očekuju da će odluka biti objavljena u idućih mjesec dana.

Hrastovljevi odvjetnici, koji su u ovom slučaju već peti put pred Vrhovnim sudom, kažu da je ovaj slučaj odlukom Ustavnog suda "vraćen na 2007. godinu", kada je Hrastova karlovački Županijski sud treći put oslobodio optužbe za ratni zločin. Zbog toga je vijeće Vrhovnog suda danas razmatralo žalbu karlovačkog tužiteljstva koje se ne slaže s oslobađajućom presudom.

Ako Vrhovni sud potvrdi oslobađajuću presudu, Hrastov će biti slobodan, a ako se prvostupanjska presuda preinači u osuđujuću, imat će pravo još jedne žalbe Vrhovnom sudu. Treća mogućnost je da se presuda ukine i predmet vrati na ponovno suđenje, a na tu odluku nema prava žalbe.

Jedno od najdužih suđenja za ratni zločin pred vrhovnim se sucima iznova našlo jer je krajem prošle godine Ustavni sud ukinuo osuđujuću presudu koju je Vrhovni sud donio nakon tri oslobađajuće presude karlovačkog Županijskog suda i dva ponovljena suđenja.

Hrastov je odlukom Vrhovnog suda u svibnju 2009. osuđen na osam godina zatvora, a kazna mu je nakon žalbe smanjena za godinu dana.
XS
SM
MD
LG