Dostupni linkovi

EU ponovo odložile odluku o kreditu za Grčku


Evropske zemlje ponovo su odgodile odluku o odmrzavanju kredita obećanih Grčkoj, tražeći od Atine da sreže javnu potrošnju.

Nakon sedmočasovnog sastanka ministara finansija eurozone u Luksemburgu čelnik ministarskog savjeta Žan Klod Junker rekao je da će krizni fond iz kojeg će biti finansiran novi paket pomoći za Grčku postati efikasniji.

Ministri eurozone naglasili su da su male šanse za ponovno aktiviranje tranše zajma od osam milijardi eura, koja je trebalo da bude isplaćena u septembru.

Grčki ministar finansija Evengelos Venizelos zaključio je da se Grčku pretvara u "žrtvenog jarca" za šire dužničke nevolje u eurozoni. On je upozorio da Grčka neće preuzeti isključivu odgovornost za probleme s kojima se sada suočavaju banke u eurozoni, te podsjetio na trogodišnju kumulativnu recesiju tokom koje je grčka privreda izgubila 12 odsto svoje vrijednosti.

Ministri su od grčkog kolege zatražili da obezbijedi zeleno svjetlo kreditora za novu obimnu reorganizaciju grčke privrede koja bilježi nagli pad aktivnosti. Od njega je zatraženo i da Grčka ispuni uslove za donošenje konačne i definitivne odluke o isplati kredita prije kraja oktobra.

Sad se ne očekuje da će odluka o kreditima biti donesena prije samita Evropske unije, 17. i 18. oktobra.
XS
SM
MD
LG