Dostupni linkovi

Val prosvjeda protiv banaka se širi Amerikom


Prosvjedi u Los Angelesu, 3. rujan 2011.
Prosvjedi u Los Angelesu, 3. rujan 2011.
Val prosvjeda protiv pohlepe banaka širi se Sjedinjenim Američkim Državama. New York, Boston, Los Angeles i još dvadesetak gradova.

Za srijedu je najavljen novi prosvjed u New Yorku uz podršku više sindikalnih organizacija, a u četvrtak će se demonstrirati u Washingtonu.

Prosvjednicima se pridružuju mnoge ugledne osobe iz politike i show businessa. Glumica Susan Sarrandon, redatelj Michael Moore i bivši guverner New Yorka David Paterson obišli su park Zuccotti u blizini Wall Streeta i američkih Federalnih rezerevi u New Yorku.

Glumac Alec Baldwin je na svom Twitteru objavio video koji prikazuje policajca koji mlati jednog prosvjednika, a protiv žena upotrebljavaju poseban sprej koji ih paralizira.

Podršku prosvjednicima je dao i milijarder i filantrop George Soros. Na konferenciji za novinare u UN Soros je kazao da razumije ljutnju zbog upotrebe novca poreznih obveznika kako bi se spasile posrnule banke, čime im je omogućeno da dodatno zarade ogromne profite.

Prosvjednici se okupljaju preko društevene mreže pod nazivom "Okupirajmo zajedno”. Ta mreža svakodnevno objavljuje događaje i okupljanja diljem SAD-a.

“Pokret” nema jednog lidera, ni jedinstvenu organizaciju, ali ima veliki broj pristaša. Glavni razlog protesta je korporativni kapitalizam, bogaćenje banaka, korumpirani političari koji podržavaju Wall Street.

“Američki san je mrtav”, izjavio je za “Washington Post” Max Richmond, stolar iz New Yorka. “Prije četiri tjedna bio sam jedan od onih apatičnih Amerikanaca, defetist, poput mnogih iz moje generacije. Od kada sam ovdje, nisam sam. Svi želimo promjene”.

Događaji liče na 1968.

Istina nisu svi impresionirani događanjima u blizini Wall Steeta. Christopher Dilmer koji održava pumpe za vodu na gradilištu Svjetskog trgovinskog centra kaže kako mu nije jasno zašto mladi protestiraju.

Val prosvjeda protiv banaka se širi Amerikom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00
Direktan link


“Pitao sam jednog 21-godišnjaka zašto je tu, a on mi je rekao da je dao otkaz kako bi došao u New York". Dilmer dodaje da mu je jasno da je ekonomija u problemima, “ali ako želiš posao možeš ga naći. Možda nije to onaj koji želiš, ali svaki posao je dobrodošao”.

Prosvjed je dugo vremena bio ignoriran u američkim medijima. U žižu javnosti je došao prošle subote kada su prosvjednici blokirali Brooklynski most i kada ih je uhapšeno više od 700.

“Jedan posto bogatih Amerikanaca u svojim rukama drži više od 90 posto nacionalnog bogatstva. Više od tri milijuna prošle je godine ostalo bez posla. Trenutačna nezaposlenost je veća od 9 posto."

“Okupili smo se ovdje kako bi solidarno upozorili na društvenu nepravdu”, stoji u deklaraciji objavljenoj na interent stranici okupljanja. Ona uključuje 23 optužbe, među kojima su one vezane uz gubitak stanova i kuća, uzimanje novca od poreskih obveznika kako bi šefovima banaka bili isplaćeni bonusi, pretvaranje studenata u taoce kredita koji su uzimali kako bi se mogli školovati.

Demonstracije su inspirirane prosvjedima na trgu Tahrir u Kairu, kao i onima u Španjolskoj.

“Irsih Times” piše kako posljednji događaji podsjećaju na one iz 1968. Gitare, hipiji, zajednički život raznolikog društva “već je viđen” u povijesti. Glavnina prosvjednika su mladi, uglavnom studenti, nezaposleni, ali i anarhisti, sindikalisti, kao i pristaše desničarskog pokreta “Čajanka”.

Kamp u parku Zuccotti već ima svoju poštu, press centar, zdravstvenu stanicu, centar za recikliranje, knjižaru, novine.

Prosvjedi se organiziraju i izvan SAD, u Pragu, Melbournu, Torntu, Montraelu, javlja Wall Street Journal.
XS
SM
MD
LG