Dostupni linkovi

Sanino: CG u oktobru može očekivati datum pregovora


Može se očekivati da Evropska komisija 12. oktobra utvrdi datum početka pregovora sa Crnom Gorom o prijemu u Evropsku uniju, rekao je u ponedeljak u Briselu generalni direktor Direktorata Evropske komisije za širenje EU Stefano Sanino.

"To će, ako Savet (Savet ministara EU) prihvati, biti dobra vest za Crnu Goru, EU i njenu politiku proširenja i ceo Balkan", kazao je Sanino na zajedničkom sastanku Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Crne Gore (POSP), preneo je kabinet predsednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića.

Sanino je pozdravio nedavno usvajanje izbornog zakona, "naglasio značaj konsenzusa o evropskom putu Crne Gore i ulogu Crne Gore u podsticanju regionalne sardnje i politike dobrosusedstva".

Generalni direktor Direktorata EK je, međutim, ponovio da su vladavina prava i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala "značajan izazov za sve zemlje koje streme članstvu u EU", i poručio da je u tom smislu "potrebno da sve institucije imaju svoj adekvatan odgovor".

Evropska komisija će 12. oktobra objaviti izveštaj o napretku zemalja-kandidata i potencijalnih kandidata za prijem u EU.
XS
SM
MD
LG