Dostupni linkovi

Mađarska preispituje podršku kandidaturi SrbijeMađarska će preispitati svoju podršku kandidaturi Srbije za članstvo u Evropskoj uniji nakon usvajanja zakona o restituciji pošto ga smatra diskriminatornim, javila je danas mađarska agencija MTI.

"Mi smo najviše posvećeni evropskoj integraciji Srbije, ali priključenje nije realno sa zakonima kojima se kolektivno uskraćuju građanska prava", rekao je potpredsednik mađarske vlade Žolt Semjen tokom jučerašnje posete Subotici.

On je kazao da će Budimpešta "razmotriti podršku kandidaturi Srbije u EU" ako srpski parlament ne izmeni "neprihvatljive delove zakona o restituciji, kako bi bilo moguće obeštećenje i mađarskoj zajednici".

Skupština Srbije usvojila je prošlog ponedeljka Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju što je jedan od uslova za približavanje Srbije EU.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor uputio je istog dana otvoreno pismo predsedniku Srbije Borisu Tadiću uz molbu da ne potpisuje ukaz o proglašenju tog zakona zato što se njime potvrđuje princip kolektivne odgovornosti za dešavanja tokom Drugog svetskog rata.

Mađarska smatra da je usvojeni zakon diskrimantorni prema mađarskoj zajednici u Vojvodini koja broji više od 350.000 ljudi.
XS
SM
MD
LG