Dostupni linkovi

Američki general očekuje kraj NATO misije u Libiji


Vojna operacija u Libiji je uglavnom završena i učešće NATO-a moglo bi da počne da se privodi kraju već sledeće sedmice, posle sastanka lidera u Briselu, rekao je vrhovni komandant američke vojske u Africi, general Karter Hem.

General Hem je agenciji Asošiejted pres rekao da će ministri zemalja članica Severnoatlantskog saveza u Briselu razmotriti situaciju u Libiji da bi mogli da odluče o okončanju misije.

Komandant američkih snaga u Africi je dodao da libijski Nacionalni prelazni savet i njegova vojska treba da imaju "razumnu kontrolu" nad gradskim centrima pre okončanja međunarodne misije i ocenio da se nove libijske vlasti tome približavaju.

Hem je dodao da će američko oruđe za obaveštavanje i nadzor, kao što su bespilotne letelice, po završetku misije NATO-a verovatno još neko vreme ostati u severnoj Africi, naročito da bi libijskim vlastima pomogle u obezbeđenju granica i sprečavanju šverca oružja iz susednih zemalja.

General Hem je, međutim, rekao da će vazdušni napadi NATO-a verovatno prestati, osim ako libijska prelazna vlada ne bude posebno zahtevala.

Ustanak protiv libijskog vođe Moamera Gadafija počeo je sredinom februra, a međunarodna vojna intervencija u Libiji, u cilju zaštite civila, počela je u drugoj polovini marta pod vođstvom Francuske, Velike Britanije i SAD. Komandu nad operacijom je krajem marta preuzeo NATO.
XS
SM
MD
LG