Dostupni linkovi

Ljajić optužuje reisa Cerića za eksperimentisanje u Sandžaku


Predsjednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić ocijenio je da poglavar Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić koristi muftiju sandžačkog Muamera Zukorlića za eksperiment političkog angažmana Islamske zajednice u Sandžaku kako bi vidio da li taj eksperiment može da uspije sutra u BiH.

Ljajić je naglasio da je Zukorlić potpuno izolovan i sam protiv svih, bez podrške političkog Sarajeva i Istambula.

"Jedina podrška dolazi od reisa Cerića. Poštujući prije svega funkciju, ne želim ništa loše da kažem, osim što mislim da Cerić koristi Zukorlića za jedan eksperiment u Sandžaku, eksperiment političkog angažmana Islamske zajednice", naglasio je Ljajić.

Prema njegovom mišljenju, Zukorlić hoće vlast i Islamsku zajednicu je pretvorio u političku stranku. "Njemu je ahmedija postala tijesna. Njega vjera više ne zanima", istakao je Ljajić za sarajevsko "Oslobođenje".

On je dodao da je deklaracija Bošnjačkog sabora u Novom Pazaru političko-propagandni akt, a u nedostatku stvarnog napretka ljudi okupljeni oko Zukorlića odlučili su da proizvode permanentu krizu.

Ljajić je podsjetio da je ideja o bošnjačkoj autonomiji Sandžaka u Srbiji i Crnoj Gori afirmisana 90-tih godina, ali da se u praksi pokazala kao nemoguća.
XS
SM
MD
LG