Dostupni linkovi

MMF: Podrška finansijskoj stabilnosti Srbije


Međunarodni monetarni fond /MMF/ saopštio je danas da je cilj novog finansijskog aranžmana koji je postigao sa Srbijom da se održi makroekonomska i finansijska stabilnost zemlje tako što će joj se pružiti dodatne garancije protiv spoljnih rizika.

Izvršni odbor MMF-a je u četvrtak odobrio stend-baj aranžman Srbiji u iznosu od 1,1 milijardu evra, za koji je Vlada Srbije najavila da će ga tretirati kao aražman iz predostrožnosti, čija sredstva neće koristiti ako za to ne bude bilo potrebe.

MMF ocjenjuje da je Srbija samo djelimično integrisana u regionalni lanac snabdijevanja Evropske unije, ali da i te postojeće trgovinske veze, u slučaju ekonomskog usporavanja, mogu teško pogoditi srpski izvoz.

S druge strane, komotan nivo deviznih rezervi Srbije, fleksibilan kurs i relativno bezbjedni indikatori bankarskih fondova rizika, pružaju dobru prvu liniju odbrane.

Ipak, rizici prelivanja rizika iz regiona su visoki i relativno visok iznos aranžmana treba da ojača finansijske branike Srbije, navodi se u saopštenju MMF-a.
XS
SM
MD
LG