Dostupni linkovi

Žene u crnom: Država predala Beograd fašistima


Nevladina organizacija Žene u crnom osudila je danas zabranu Parade ponosa koju je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije donelo pod izgovorom zabrane svih skupova za vikend u Beogradu.

"Kakvo god bilo obrazloženje, jasno je da je reč o činjenici da su institucije države predale Beograd i Srbiju fašistima, čiji se učinak video prilikom prošlogodisnje Parade", navodi se u saopštenju ove organizacije.

Posebno obespokojava, kako se navodi, to što je "bezbednost građana ostavljena na milost i nemilost fašistickim organizacijama, sa kojima vlast sve vreme koketira, stvarajući atmosferu linča prema svemu što je drugačije i pretvarajući, još jednom, nacionalšovinizam i klerofašizam u vladajuću ideologiju".

"Zabrana Parade potvrđuje da se vlast u Srbiji, koja se toliko poziva na suverenitet u slučaju Kosova, u Beogradu upravo odrekla svog suvereniteta i monopola nad aparatom sile. Zabrana Parade razgolitila je državnu politiku Srbije: vlast neće da dozvoli Paradu ponosa i vlast neće da poštuje sopstveni Ustav", navodi se u saopštenju.
XS
SM
MD
LG