Dostupni linkovi

Vujanović pojasnio stavove oko državne himne CG



Crnogorski presdednik Filip Vujanović ocenio je danas da se protiv njega vodi kampanja zbog izjave da ne sluša sa istim emocijama celi tekst crnogorske državne himne.

Vujanović je novinarima u Rožajama, gde je prisustvovao svečanosti povodom Dana opstine, kazao da za njega nije sporna poruka himne "Da je vječna Crna Gora", već autorstvo poslednje dve strofe, koje je napisao "čovek koji nije bio antifašista".

Po njegovim rečima crnogorska drzavna himna distancira i odvaja ljude, zbog čega Vujanović "ne vidi da je greh želja predsednika države da se oko himne ljudi udruže na jednak način".

Vujanović je u nedavnom intervjuu za sarajevski nedeljnik "Dani" rekao da ne sluša "sa istim emocijama" sve četiri strofe državne himne Crne Gore. Dve, kako je rekao, sluša sa zadovoljstvom, a "dve zato što je obavezan".

Vujanović je, s tim u vezi, dodao da "nema razumevanje za stihove čiji je autor čovek koji ne pripada antifašitičkoj tradiciji Crne Gore".

Reč je o poznatom političaru između dva svetska rata Sekuli Drljeviću, kojem se pripisuje autorstvo nekih delova teksta državne himne Crne Gore.
XS
SM
MD
LG