Dostupni linkovi

Fejt: Nema razgovora o severuŠef Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu Piter Fejt izjavio je da neće biti razgovora o rešavanju krize na severu Kosova, niti da ima osnova za posebnim razgovorima delegacije Srbije sa zvaničnicima Evropske unije i SAD.

"Postoji sporazum o carinskim pečatima i sada moramo da vidimo početak trgovinskih tokova, tako da nema potrebe za bojkotom trgovine ili reciprocitetnim merama. Treba da imamo slobodan promet, slobodu kretanja ljudi i robe, što je deo regionalne saradnje, kao važnog uslova za EU", rekao je Fejt prištinskom listu "Kosova sot".

On podržava stav da na prelazima na severu Kosova nema povratka na stanje pre 25. jula:

"Mislim da je vrlo bitno, ne samo za Kosovo, već i za Srbiju, da se normalizuju procedure granica, kao što je to slučaj sa svim zemljama Evropske Unije. To podrazumeva da kretanje robe preko granice i akcize koje proizlazi iz te robe i ostalih prihoda sa obe strane granice, idu u centralni trezor kao jedan od glavnih izvora prihoda jedne vlade", kazao je Fejt.

Navodeći da ne zna da li će biti nekih pregovora u vezi toga, Fejt ističe mogućnost da prihod sa severa ponovo bude vraćen tamošnjim opštinama kao pomoć za poboljšanje ekonomsko-socijalnih uslova građana koji žive na severu.
XS
SM
MD
LG