Dostupni linkovi

Ivo Sanader prvi put na suduBivši hrvatski premijer Ivo Sanader danas je prvi put od kada je izručen Hrvatskoj, uz jako obezbeđenje, doveden na Županijski sud u Zagrebu gde optužno veće odlučuje o osnovanosti optužnice koja ga tereti za ratno profiterstvo.

Sanader je iz zagrebačkog zatvora u Remetincu u zgradu suda na Zrinjevcu doveden oko 12.30 u crnom policijskom kombiju koji je u pratnji pravosudne policije ušao u dvorište suda kroz stražnji ulaz.

Prvo pojavljivanje bivšeg premijera na sudu pratile su jake mere bezbednosti u i oko zgrade suda, kao i brojne novinarske ekipe.

Optužno veće odlučuje o osnovanosti optužnice koja ga tereti da je primio 3, 6 miliona kuna (oko pola miliona evra) provizije od Hipo banke.

Jedan od njegovih advokata Čedo Prodanović izjavio je ranije novinarima da će odbrana u potpunosti odbaciti optužbu za ratno profiterstvo, odnosno da je Sanader dok je bio zamenik ministra spoljnih poslova 1994. i 1995. primio oko 3, 6 miliona kuna provizije od Hipo banke.

Inače, Sabor Hrvatske danas je potvrdio odluku Mandatno-imunitetne komisije o oduzimanju poslaničkog imuniteta bivšem premijeru kako bi se protiv njega mogli voditi krivični postupci u slučajevima Hipo banka i INA-MOL.

Naime, osim u aferi Hipo banka, protiv Ive Sanadera nedavno je podignuta i druga optužnica i to za primanje 10 miliona evra mita od mađarske naftne kompanije MOL kako bi im omogućio preuzimanje upravljačkih prava u hrvatskoj kompaniji INA.

Ivo Sanader uhapšen je po hrvatskoj poternici 10. decembra prošle godine u Austriji gde je sedam meseci proveo u pritvoru u Salcburgu.

Hrvatskoj je izručen 18. Jula i od tada se nalazi u pritvoru u Zagrebu.
XS
SM
MD
LG