Dostupni linkovi

Britanija najgore mesto za život u Evropi



Najgora zemlja za život u Evropi je Britanija, a najbolje su Francuska i Španija, objavio je Internet portal za statistiku "Jusvič" (uSwitch).

Britanija je na dnu lestvice po kvalitetu života zbog visokih troškova života, lošeg odnosa radnog i slobodnog vremena i niskih vladinih izdataka za zdravstvo i obrazovanje.

Studijom je obuhvaćeno deset evropskih zemalja, a u obzir je uzeto 16 različitih faktora, uključujući neto prihod po glavi stanovnika, visinu PDV-a, cene hrane, goriva i kirije, kao i broj slobodnih dana, radnih sati i očekivanog životnog veka.

Britaniji su se na dnu liste pridružile Švedska i Irska. Sa druge strane, Francuska je treću godinu zaredom šampion, dok je prate Španija i Holandija.

Upitani za pet najgorih stvari vezanih za život, 59 odsto Britanaca navodi "uništeno društvo", skoro polovini smetaju visoki troškovi života, a 47 odsto zabrinuto je zbog kriminala i nasilja. Tek pet odsto odgovorilo je da je srećno svojim životom u Britaniji.

Uprkos činjenici da su plate u Britaniji iznad evropskog proseka, najniži indeks kad je reč o kvalitetu života Britanija je "zaradila" zbog dužine radnih časova, malog broja slobodnih dana u godini, visokoj starosnoj granici za odlazak u penziju, najskupljoj hrani, visokim cenama energenata, ali i veoma malom broju sunčanih dana.

Više od deset odsto ljudi ozbiljno razmišlja da emigrira, dok bi svaki četvrti Britanac napustio zemlju kad bi mogao.
XS
SM
MD
LG