Dostupni linkovi

Klinton zatražila zaštitu američkih diplomata u Siriji


Američki državni sekretar Hilari Klinton osudila je večeras napad na američkog ambasadora u Damasku i zatražila da Sirija zaštiti američke diplomate.

"Najoštrije osuđujemo ovaj neopravdani napad. Ambasador Robert Ford i njegovi pomoćnici obavljali su normalne ambasdorske poslove i ovaj pokušaj zastrašivanja naših diplomata nasiljem je potpuno neopravdan", rekla je Klintonova.

Ona je dodala da je Vašington odmah kontaktirao sirijske vlasti i zatražio da budu preduzete sve moguće mjere da bi američke diplomate bile zaštićene u skladu sa obavezama Sirije i međunarodnim pravom.

Pristalice sirijskog predsjednika Bašara al Asada gađale su ambasadora Forda jajima i paradajzom dok je ulazio u kancelariju u Damasku na sastanak sa liderom sirijske opozicije.

Američki ambasador bio je tri časa blokiran u kancelariji dok se nisu pojavile sirijske bezbjednosne snage i ispratile ga iz zgrade.

Ford je izazvao nezadovoljstvo sirijskog režima, jer je u proteklih nekoliko mjeseci obilazio demonstrante kao znak solidarnosti sa antivladinim protestima.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG