Dostupni linkovi

Albanci na jugu Srbije ne odustaju od bojkota popisa



Albanci sa juga Srbije neće odustati od bojkota popisa ni po cenu da moraju da plaćaju novčane kazne, izjavio je danas predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa.

On je kazao za agenciju Beta da je Republički zavod za statistiku imenovao novu Opštinsku popisnu komisiju u Preševu, ali da Albanci neće menjati odluku o bojkotu popisa.

Koordinator Vlade Srbije za medije Slobodan Homen izjavio je da će država novčano kažnjavati građane koji budu bojkotovali popis stanovništva, planiran od 1. do 15. oktobra.

Komentarišući najavu političkih predstavnika Albanaca sa juga Srbije i Bošnjačkog nacionalnog veća muftije Muamera Zukorlića da će bojkotovati popis, Homen je za Politiku od četvrtka rekao da oni koji imaju primedbe mogu da ih iznesu nadležnima, a ne da pozivaju na bojkot.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer i direktor Republičkog zavoza za statistiku Dragan Vukmirović pozvali su danas sve gradjane Srbije da se odazovu predstojećem popisu stanovništva, poručivši da će on biti obavljen u skladu sa standardima Evropske unije.

Dežer je na konferenciji za novinare rekao da nema nijednog objektivnog razloga da bilo koji gradjanin ne učestvuje u popisu.

”Mere za podršku uspešnom popisu manjina su preduzete i nema nijednog objektivnog razloga da gradjani ne učestvuju“, rekao je Dežer
XS
SM
MD
LG