Dostupni linkovi

Fič smanjio kreditni rejting Slovenije



Agencija za kreditni rejting Fič (Fitć) smanjila je za jedan podeok rejting Slovenije, na AA- sa AA, upozoravajući da bi mogla i da ga dodatno smanji.

Tu odluku Fič je obrazložio teškoćama u bankarskom sektoru Slovenije.

Fičova očekivanja za Sloveniju su negativna, što znači da su veći izgledi da ta agencija smanji ili ostane pri ovom rejtingu nego da ga poveća, prenose danas svetske agencije.

Prošle nedelje je agencija Mudiz (Moody's) smanjila kreditni rejting Slovenije na Aa3 zbog "srednjoročnih rizika za ekonomski rast" dok je početkom ove sedmice Mudiz snizio rejting Slovenačke izvozne i razvojne banke, Nove Ljubljanske banke i Abanke Vipava.

Fič je kao razlog za snižavanje kreditnog rejtinga Slovenije naveo "pogoršanje finansijske situacije u bankarskom sektoru" koja izaziva bojazan da će država ponovo morati da učestvuje u njihovoj dokapitalizaciji.

U saopštenju Fiča ističu se zabrinjavajuć nivo nenaplativih zajmova i nedovoljne rezerve banaka.

Kreditni rejtinzi Slovenije i Italije sada su izjednačeni a Slovenija je od članica EU u istočnoj Evropi i dalje zemlja sa najvišim kreditnim rejtingom.

Slovenija, članica zone evra od 2007, sedma je zemlja iz zone kojoj je ove godine smanjen kreditni rejting. Prethodno su sniženi rejtinzi Italije, Španije, Irske, Portugalije, Kipra i Grčke.
XS
SM
MD
LG