Dostupni linkovi

Demonstranti blokiraju grčka ministarstva



Demonstranti u Atini blokirali ulaze ministarstva finansija i još nekoliko ministarstava uoči pregovora sa "evropskom trojkom" o davanju novog kredita Grčkoj, kako bi izbegla finansijsku paralizu.

U vodećoj sindikalnoj konfederaciji zaposlenih u javnom sektoru ADEDY su istakli da je ovaj protest organizovan uoči dolaska "trojke" u Atinu koja treba da oceni "varvarske mere" kojima su uvedeni novi porezi na nepokretnosti, smanjenje plata i radnih mesta i povećanje drugih poreza.

Parlament je u utorak uveče usvojio nove mere štednje što su finansijske institucije postavile kao preduslov za dobijanje nove tranše kredita od osam milijardi evra kako bi se izbegao bankrot zemlje.

MMF i evropske finasijske institucije su sredinom godine odobrile Grčkoj "paket pomoći" od 110 milijardi evra, ali je dodela zajmova uslovljena još oštrijim merama štednje, što je izazvalo oštre proteste gradjana i sindikata.

Zaposleni u javnom prevozu u Atini već danima ne rade, dok vodeći sindikati u javnom i privatnom sektoru za početak oktobra najavlju opšti štrajk.
XS
SM
MD
LG