Dostupni linkovi

Vijeće sigurnosti održalo konsultacije o sjeveru Kosova


Vijeće sigurnosti UN-a održalo je konsultacije o stanju na sjeveru Kosova, ali za sada nema informacija o ishodu susreta diplomata na Ist riveru.

Vijeće sigurnosti UN-a održalo je kasno sinoć iza zatvorenih vrata konsultacije o stanju na sjeveru Kosova poslije sukoba Srba i pripadnika Kfora u kojem je povrijeđeno desetak osoba, ali neposredno poslije ovog sastanka nije bilo moguće saznati detalje rasprave, javlja RTS.

Konsultacije su zakazane na zahtjev Rusije, koja je oštro protestovala zbog akcija Kfora i Euleksa na sjeveru Kosova, tražeći od tih misija da poštuju princip statusne neutralnosti.

"Posebno smo uznemireni zbog nasilja protiv srpskog stanovništva koje su dopustile jedinice Kfora. Zabrinjavajuće su vesti o pucanju na vozilo hitne pomoći koje je dopremalo ranjene Srbe u bolnicu", navodi se u komentaru zvaničnog predstavnika ruskog Ministarstva vanjskih poslova Aleksandra Lukaševiča.

Istovremeno, predstavnik EU u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper objavio je odgađanje nastavka tog dijaloga, navodeći da se stanje na prelazima na sjeveru Kosova ne nalazi na dnevnom redu, kao i da "nije predmet bilo kakvih odvojenih pregovora sa Srbijom".
XS
SM
MD
LG