Dostupni linkovi

Hejg: Evro je zgrada u plamenu


Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg izjavio je danas da je evro "zgrada u plamenu iz koje nema izlaza" za neke zemlje koje su prešle na zajedničku evropsku valutu.

Hejg je prvi put upotrebio ovaj izraz kao lider konzervativaca 1998. godine, a sada je u intrevjuu magazinu "Spektejtor" rekao da je bio u pravu.

Hejg, koji je svojevremeno vodio kampanju "Zadržimo funtu", rekao je da Evropa sada mora da rešava posledice odluke o stvaranju zajedničke valute.

Akcije britanskih banaka oslabile su nakon što je Vlada u Londonu saopštila da će se odupreti uvođenju poreza na finansijske transakcije u EU, kao što je predložila Evropska komisija.

Ovaj porez trebalo bi da donese godišnji prihod od 57 milijardi evra u kasu EU, a njegova primena planirana je za početak 2014. godine.

"Bila je ludost napraviti ovakav sistem. Vekovima će ostati zapisano da je ovo bio ključni istorijski trenutak kolektivne ludosti. Ali situacija je takva i moramo da je rešavamo", izjavio je britanski ministar spoljnih poslova.
XS
SM
MD
LG