Dostupni linkovi

Vanredna vijest

EULEX i KFOR: Nasilje se neće tolerisati


EULEX i KFOR: Nasilje se neće tolerisati

Amra Zejneli

U utorak u večernjim satima, KFOR i EULEX obratili su se medijima u Prištini povodom nasilja koje je izbilo nakon što su EULEX i KFOR izveli zajedničku operaciju u preuzimanju kontrole neovlašćenih prelaza u blizini graničnog prelaza Jarinje na severu Kosova.

Portparol EULEX-a Nicholas Hawton izjavio je da je početna faza operacije prošla mirno i bez incidenata, ali da je do incidenata je došlo kada je nekoliko osobe pokušalo da se probije preko linije KFOR-a.

"To se desilo kada je kamion krenuo direktno na linije KFOR-a. Izbio je problem, upotrebljeno je nasilje prema vojnicima KFOR-a koji su pokušavali da uspostave kontrolu na ilegalnim prelazima", kazao je on.

Portparol KFOR-a Ralf Adametz kazao je da je tom prilikom, dok su snage KFOR-a zajedno sa EULEX-om pokušale da spreče nasilje, povređen jedan pripadnik KFOR-a.

On je takođe naveo da je do ranjavanja jednog civila došlo nakon pokušaja oduzimanja oružja.

„Nakon reči upozorenja, pripadnik KFOR-a je pucao, ranivši civila koji je pokušao da ukrade oružje. Njega su kasnije odvezla kola hitne pomoći. Situacija je nakon toga pogoršana. Određena količina eksploziva je bačena na KFOR koja je uzrokovala lakše povrede“.

Adametz je dodao da je KFOR posvećen pružanju bezbednosti i sigurnosti u okruženju i je izrazio uverenje da većina stanovništva to i želi, ali da su akti kao što je krađa oružja, ozbiljna pretnja sigurnosti stanovništva.

I EULEX i KFOR osudili su nasilje.

EULEX je pozvao lica koja su postavile barikade da ih otklone, kako bi se ponovo uspostavila sloboda kretanja. Hawton je kazao da je i Brisel izrazio punu podršku KFOR-u i EULEX-u u smirivanju situacije, te pozvao na hitno uklanjanje barikada.

Hawton je najavio da EULEX procenjuje okolnosti nasilja, sa namerom da pokrene istragu o tome šta se danas desilo.

„EULEX ozbiljno razmatra pokretanje istrage o današnjim događajima. Teško je da KFOR ili EULEX navedu hronologiju događaja sada. Ono što znamo jeste da je bilo povređenih a to je loše, bilo da je reč o vojnicima KFOR-a ili o lokalnom stanovništvu“, kazao je on.

I EULEX i KFOR su pozvali sve ljude na Kosovu da se uzdrže od nasilja i da podrže mirna rešenja trenutnoj situaciji.
XS
SM
MD
LG